Konferencje Krakowskie

12 Konferencja Krakowska - Człowiek w drodze – z szacunkiem dla siebie, innych, przyrody - 2-3 grudnia 2019

Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Pomorska Akademia Kulinarna

Bądźmy świadomymi konsumentami

– Według badań najliczniejszymi odbiorcami restauracji i fastfoodów jest młodzież, która szuka taniego jedzenia. Dziś w Polsce restaurację może otworzyć każdy, kto ma wystarczające środki finansowe, ale niekoniecznie potrzebną wiedzę. Należy to zmienić. Restaurację powinny prowadzić osoby wyszkolone, z doświadczeniem w środowisku gastronomicznym, po szkołach czy kursach – zaznaczał Krzysztof Szulborski, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Pomorska Akademia Kulinarna.

– W szkołach kulinarnych brakuje dobrych ekspertów oraz podręczników. Nie ma funkcji mistrza kucharskiego, co na Zachodzie jest standardem. A kto z Państwa zadaje pytanie restauratorom, skąd pochodzi ryba czy mięso, kiedy zamawiacie posiłek? – pytał przewrotnie publiczność Krzysztof Szulborski i zarazem apelował: – Bądźmy świadomymi konsumentami.

Organizator

Województwo Małopolskie

Patronat Honorowy Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy

Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej

Patroni medialni

Telewizja Polska Kraków

Radio Kraków

Fundusze Europejskie w Małopolsce Rzeczpospolita Polska Województwo Małopolskie Unia Europejska

 

 

Konferencja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014–2020