Od strony naukowej o odpowiednio zbilansowanej diecie mówiła prof. dr hab. Iwona Wybrańska z Uniwersytetu Jagiellońskiego (Małopolskiego Centrum Biotechnologii, Laboratorium Badań Genetycznych i Nutrigenomiki). – Ograniczanie czy rezygnowanie ze spożycia pewnych produktów zmniejszy zapadanie na różne choroby cywilizacyjne, ale może też powodować pewne niedobory zdrowotne. Poprawa kondycji psychicznej oraz fizycznej jest widoczna u osób stosujących zbilansowane żywienie i jest to pozytywny trend, szczególnie widoczny u młodych ludzi.
– Każdy człowiek powinien odżywiać się inaczej, ze względu na geny i historię naszego życia. Dużą rolę odgrywa też aktywność fizyczna. Tylko biorąc te wszystkie czynniki pod uwagę, możemy ułożyć nasz jadłospis idealnie. Powinniśmy więc przeprowadzić badania genetyczne, które dadzą nam pewien obraz. Dział genetyki wciąż się rozwija i wciąż nauka dostarcza nam kolejnych informacji – podsumowała profesor Wybrańska.