Ostatni panel XII Konferencji Krakowskiej rozpoczęła od słowa wstępu Ewa Wachowicz – producentka, dziennikarka telewizyjna, restauratorka i autorka licznych publikacji o tematyce kulinarnej. Ewa Wachowicz podkreśliła rolę świadomości konsumenckiej podczas dokonywania decyzji zakupowych oraz zwróciła uwagę na bisfenol A, szkodliwy składnik, który wykorzystywany jest m.in. do produkcji opakowań na żywność, np. butelek, woreczków do ryżu czy kaszy.
Ewa Wachowicz w dyskusji opowiadała się za żywieniem na bazie naturalnych składników: – Buntuję się przeciwko temu, że np. w śmietanie składnikiem jest nie tylko śmietana. Jako konsumenci musimy być świadomi, jak takie produkty powinny wyglądać, jaką powinny mieć zawartość. Nie stawiajmy na słodkie smaki, a na zdrowe. Czytajmy etykiety, wtedy producenci nie będą stosowali niechcianych dodatków typu guma arabska czy syrop glukozowo-fruktozowy.